Gröna linsplättar

Elin skriver:
 

Igår befann jag mig som sagt på vin och delikatess-mässa här i Örebro. Vid första anblick kändes det inte så stort men de alkoholhaltiga dryckerna räckte nog ändå om man säger så...
 
Vi smakade:
Något äckligt, blaskigt rött vin ( kan ju bero på att jag inte gillar rött vin...)
Hjortonvin från grythyttan som var supergott, kan tänka mig det till vaniljglass, mmm
Calvados, men det gillade vi inte, så vi bjöds på lite extra amarula istället.
Två sorters äkta champange, en torr och en rosé. Den torra blev min favorit
En slags amaretto, och himlans, det är nog min nya likörfavorit. Vi fick dock sjukt mycket i glaset...
 
Sedan provade vi massa choklad, glass, ostar och marmelader. Med mig hem kom det några fina chokladpraliner som ska avnjutas ikväll.
 
Nu till receptet.  Det kommer från Vegoriket och rekomenderas verkligen!
 
 
 
 
 
2 portioner

1,5 dl torkade gröna linser
1 dl vatten
1/4 gul lök, finhackad
ca 1/4 dl vetemjöl vetemjöl
Salt, peppar

Sedan hade jag i paprikapulver, chilli och spiskummin men go banans i kryddskåpet och blanda i dina favoriter.

 

Blötlägg de torkade gröna linserna minst 8 timmar. Häll av vattnet och skölj linserna noga. Mixa linserna i en matberedare tillsammans med sojamjölken eller vattnet. Det ska bli en slät röra.  Häll över i en bunke och blanda ner den hackade gula löken, mjölet och kryddorna.

Smält en klick smör i stekpanna och ha i lite neutral olja. Klicka i smet till plättar och stek gyllene på båda sidor, ca 1 minut på varje sida. Jag åt mina med ajvar relish och turkisk youghurt

 

Nu ska jag gå och lördagsfika på mitt favoritfik, Fröken brogrens veranda. Ha en trevlig helg =)

 

Blåbärsglass

Elin skriver:
 
Idag lämnade jag in min hemtenta, 6 dagar för tidigt! Vilket innebär att på måndag efter att vi har lagat mat i Grythyttan igen(!) tar jag tåget hem och får en veckas påsklov, helt fritt från plugg! Hur länge sedan var inte det? Och att avsluta en bra kurs med att laga mat i Grythyttan är inte helt fel heller ,även om vi inte får botanisera hejvilt som förra gången. Nu ska vi laga klimatsmart mat och vi fick temat vegan. Jag är lite avundsjuk på gruppen som ska laga renstek...
Imorgon ska jag fira med att gå på vin och delikatess-mässa här i Örebro. Kan bli dyrt...
 
Nu till receptet. Som det gamla ordspråket lyder: Ju sämre bild desto godare glass! Eller hur var det nu?
Jaja, god glass blev det i alla fall även om smeten nästan ännu godare.
 

 
Blåbärsglass, 4 portioner
 
2,5 dl mjölk
2 ägg
1,25 dl strösocker
2 dl vispgrädde
ca 1,5 dl frysta blåbär
 
Värm upp mjölken försiktigt. Häll ihop en skvätt av den med blåbären och mixa till en slät puré. Vispa ägg och socker poröst och tillsätt mjölken försiktigt. Värm blandningen sakta under omrörning tills den tjocknat ochinte blivit äggröra. Låt svalna och blanda sedan ner blåbärspurén. Ställ i kyl över natten.
 
Rör ner grädden i smeten och frys den sedan i glassmaskin. Skopa upp glassen i en bytta och frys ca 4 timmar. Ta upp och tina 30 min före servering
.
 
Igår sparade jag dessutom pengar, jojomen. För att köpa en kokbok på bokrean innebär ju att man sparar pengar ,eller hur? Ynka 99 kr betalade jag för denna tegelsten, fylld med härliga italienska recept.
 
Nu ska jag ägna mig åt en ny favoritserie, australiensiska My Kitchen Rules. Livsfarlig hemmakocks-tävling...
 

Grovt danskt rågbröd

Elin skriver:
 

Jag har tröttnat lite på att baka sirapslimpor även om det är smaskigt.Så jag kände för att göra ett riktigt mustigt mörkt bröd, och himlans, vad smaskigt detta är! Det ska skäras i tunna skivor om du inte vill tugga i en evighet...
Receptet är från mammas Allers nr.5 men lite omgjort såklart ;)
 
 
 
 
 
1 stort (och tungt!) bröd
 
Skållning
2 dl rågkross
1 1/2 dl solroskärnor
1/2 dl linfrön
2 tsk malen spiskummin
2 1/2 dl kokande vatten
 
25 gjäst
2 1/2 dl vatten
1/2 dl mörk sirap
5 dl/ 300 g rågmjöl
2 1/2 dl/ 150 g vetemjöl
ca 8 g salt (typ 1 tsk)
ca 2 msk rågsurdeg (valfritt)
 
Börja med skållningen. Blanda alla torra ingridienser. Rör ner vattnet och blanda noga. Plasta in bunken och låt stå minst 1 timme men gärna 1 dygn (min stod ca 6 timmar).

Lös jästen i vattnet. Blanda ner skållning med resten av ingridienserna och arbeta till en jämn deg. Skrapa ner degen i en smord form och jäs ca 40 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
 
Skåra brödet. Här lät jag min deg jäsa ca 30 minuter till vilken inte receptet sade. Men jag ställde min ovanpå ugnen för lite extra värme, då degen är ganska tung och kompakt. Nåväl, sedan ska du grädda brödet. Ställ in det i ugnen och sänk till 180 grader. Grädda sedan i nederdelen av ugnen 90 (!) minuter. Vila gärna brödet ett dygn. Jag högg in någon timme efteråt och det var gott det med...
 
 

Spenatsoppa

Elin skriver:
 
När man gör spenatsoppa måste man toppa med ägg. Döm då om min förvåning när jag hittade ägg utan gula! Det kan bero på att de äggen var gratisägg från en äggbod och ungefär lika stora som vaktelägg, dvs. väldigt små. Men lite spännande måste jag allt säga =)
 
 
 
Den mest oinspirerande bilden någonsin...
 
Spenatsoppa, 3-4 portioner
 
1 gul lök
En klick smör
ca 400 g spenat (fryst)
1 grönsaksbuljongtärning
Vatten
Mjölk + ev mjöl
Salt, peppar
 
Finhacka löken och fräs mjuk i smör. Ha i spenaten och häll på vatten och mjölk, inte allt för mycket men så det täcker grönsakerna. Krydda och ha i buljongen. Koka ca 10 minuter. Mixa soppan slät om du vill, och red den eventuellt med lite mjöl utrört i kallt vatten. Toppa med ägghalvor.
 
Nu väntar jag på min bror med familj som mellanlandar här på väg till fjällen. Vilket påminer mig om att jag kanske inte ska sitta i morgonrock när de kommer...Trevlig helg på er!

Klimatsmart rotsellerisoppa

Elin skriver:

Idag är jag ledig från skolan, vilket inte innebär att jag är ledig. Nepp, jag sitter och skriver en hemtenta med den lilla nätta uppgiften att skapa en vision om ett hållbart livsmedelssystem med utgångspunkt i dagens problem. Puh!
Det känns faktiskt ganska lungt då inlämmningen är om drygt två veckor och jag blir nog (kanske) färdig idag. Lite småfix på det bara så blir det nog bra.
 
En lösning är att äta mindre kött (check!) och att äta närproducerat och svenskt. Tänk då så bra att ni får recept på en klimatsmart rotsellerisoppa. Billig är den också, som en liten bonus =)
 
 
 
 
3-4 portioner
 
ca 500 g rotselleri
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong
Några kvistar rosmarin
Olja
Creme Fracie, mjölk eller grädde
Vatten
Kryddor efter smak
 
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Skala och tärna rotsellerin i cm-stora bitar. Skala och halvera löken. Lägg löken, oskalade vitlöksklyftor och rotsellerin på en plåt och blanda med olja, salt och peppar. Rosta sedan tills de är mjuka, ca 45 minuter. Mixa grönsakerna (utan vitlöksskal!) släta med vatten och rosmarinen. När konsistensen är som en puré kan du tillsätta creme fraiche, mjölk eller grädde till önskad konsistens. Koka upp soppan och smula i grönsaksbuljongen samt. Krydda efter smak.  Klicka i turkisk yoghurt och servera med bröd.

Fänkålspaj

Elin skriver:
 
Jag har inte alls snöat in på fänkål, nej då... Så här är ett recept på fänkålspaj!
 
 
 
 
4 portioner
 
ca 100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
 
1/2 fänkål
1 gul lök
3 ägg
2 dl mjölk
ca 1 dl riven ost
Smör
Salt, Peppar, Timjan
 
Börja med att nypa ihop smör och mjöl. Tillsätt vatten och knåda så attdegen precis går ihop. Tryck ut i en pajform och ställ i kylen 30 minuter. Sätt ugnen på 225.
 
Klä kanterna med folie, nagga botten och grädda pajskalet 10 minuter.
Sänk ugnen till 175 grader.
 
Skiva löken tunnt och fräs i en klick smör. Skiva fänkålen och tillsätt även den. Fräs tills de är mjuka.Vispa ihop äggen och mjölken och krydda.
 
Fördela lökblandningen i pajskalet och häll på äggstanningen. Toppa med riven ost och grädda ca 30 minuter tills pajen ''stannat''. Låt gärna svalna 10 minuter så blir pajen lättare att skära upp.

RSS 2.0