Purjopaj

Elin skriver:
 
Säg hej till en kylskåpsrenspaj!
 

 
 
4-5 portioner
 
1 sats pajdeg
 
1 purjolök
1 röd paprika
2 tomater
Ett gäng oliver
2 dl mjölk
1 dl grädde
3 ägg
ca 2 dl riven ost
Salt,peppar
Cayennepeppar
Ev. gurkmeja
Olja
 
Gör pajdegen enligt receptet och förgrädda den i 225 grader i 10 minuter. Sänk ugnen till 175 grader.
Hacka purjolöken och fräs mjuk i en skvätt olja. Tärna paprikan och fräs tillsammans med purjon. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde samt kryddor. Blanda ner hälften av osten.
 
Fördela grönsakerna i pajskalet tilsammans med oliverna. Skiva tomaterna och lägg ovan på grönsaksröran. Häll på äggstanningen och toppa med resterande ost. Grädda ca 30 minuter. Låt gärna pajen ''sätta sig'' några minuter innan du skär i den.
 
 

Saffransdoftande fisksoppa

Louise skriver:

Dags för ännu en härlig matkasse från jobbet.
Bara att sätta igång.
 
4 port.
Ingredienser:
350 g fiskfilé i bitar, här fick vi långarygg
2 st potatisar
1 st gul lök
2 st tomater
0,5 st fänkålsstånd
0,5 st röd paprika
1 msk smör
0,5 pkt saffran (0,25 g)
1 tsk curry
2 dl torrt vitt vin
2 dl fiskbuljong av tärning
1 dl crème fraiche
0,5 tsk salt
0,5 krm cayennepeppar
1 msk hackad dill
1 msk hackad persilja
 
 
Gör så här:
Skala potatis och lök, Skär dem i sockerbittstora kuber.
Skålla och skala tomaterna och skör dem samt övriga grönsaker i tärningar.
Fräs potatis, fänkål, och lök i smör i en stor kastrull på svag värme några minuter. De ska inte ta färg.
blanda ner paprika och tomattärningar.
Tillsätt saffran och curry. Fräs ytterligare några minuter.
späd med vin och buljong. Låt sjuda några minuter.
Vispa ner crème fraiche så att den smälter och blandar sig väl med buljongen.
Smaka av med salt och cayennepeppar.
Lägg i fisken delad i 2-3 cm stora bitar och sjud några minuter. Inte för länge då fisken kan falla sönder.
Strö över persilja och dill och servera grytan direkt tiillsammans med ett gott bröd.
 
 
 

Pepparkakscupcaces och glöggkväll

Elin skriver:
 

Jag gillar inte glögg. Inte alls faktiskt. Men igår hade jag ändå glöggkväll hemma hos mig tillsammans med några klasskamrater. Alla hade bakat och grejat och när de hade gått tog det över två timmar för mig att somna eftersom jag ätit så mycket socker...sockerkick deluxe!
 
Mina bidrag var risgrynsgröt, en variant av ischoklad och så dessa pepparkaksmuffins. Smeten smakar flytande pepparkaksdeg, bara en varning...
 
 
 
 
15 minimuffins
 
50g smör
0,75 dl farinsocker
1 ägg
0.75 dl filmjölk
1,5 dl vetemjöl
1/2 msk kanel
1/2 tsk kryddnejlika
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk bikarbonat
 
150 g färskost
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk lingonsylt
Lingon
 
Sätt ugnen på 225. Vispa smör och socker pösigt.  Rör ner ägget först och sedan filmjölken.  Blanda de torra ingridienserna och sikta sedan ner dem i smeten. Blanda försiktigt runt tills smeten går ihop och fördela i 15 st minimuffinsformar. Grädda 10-12 minuter och låt svalna.
 
Vispa ihop färskost, florsocker och vaniljsocker fluffigt. Rör ner sylten och ställ frostingen svalt. Spritsa sedan frostingen på cupcacsen och dekorera med lingon.
 
 
 
 
Massa mys!
 

Choko-latte

Elin skriver:
 

Nu snackar vi grejer! Kaffe är gott. Varm choklad är gott. Grädde är jättegott. Så om man lägger ihop dessa saker kan det inte bli annat än supergott!
 
 
 
 
1 glas
 
1 normal kopp varmt kaffe
ca 1 dl mjölk
2 tsk kakao
1 tsk socker
Vispad grädde
 
Rör ut kakao och socker i lite av mjölken och värm den sedan. Blanda kaffe + varm choklad och toppa med grädde. Mums!
 
 
 

Lemon posset

Elin skriver:
 

Mamma var på besök här i Örebro i helgen som var. Självklart ska det då göras lyxdessert och så vill jag använda mina fina martiniglas som annars står och dammar. Jag råkade snubbla på ett recept som verkade himla gott och väldigt enkelt, och det visade sig stämma! Krämen blev verkligen jättegod och jag kan tänka mig den som tårtfyllning, smakade nästan som lemon curd, mmm...Perfekt för mig också som inte äter panna cotta (som innehåller gelatin) då denna blev lite liknande i konsistensen, om än lite lösare. Här är receptet jag följde.
 

 
2 stora glas + en portion till dagen efter
 
3 dl vispgrädde
1 dl socker
1 pressad citron + skal (ekologisk)
 
Koka långsamt upp grädden och sockret under omrörning. Sjud tre minuter. Pressa sedan i citronsaften( riv skalet innan!) och smaka. Vill du ha krämen syrligare blandar du i lite skal. Ta kastrullen från plattan och vispa tills krämen tjocknat något. Häll upp iglas och låt stå i kyl tills nästa dag. Toppa med lite hallon, vispad grädde och en smaskig kaka.
 
 
 
 
 
Slänger även in en bild på min senaste teckning  '' We didn't observe it''. Ganska nöjd för en gångs skull =)
 

Apelsin och banansmoothie

Elin skriver:
 

Tentan skriven, 3 dagar utan plugg och på det igen bara! Men efter en grym start med bland annat 2 timmars mikrobiologi på engelska så njuter jag av en ledig eftermiddag. Säger som min klasskompis, det känns som om man skolkar...
 
Förra veckan hade jag lite halvgamla bananer hemma och en överbliven apelsin. Jag var lite tveksam till kombon mjölk och apelsin, men bananen gjorde att det hela blev lent och krämigt. Smaskigt!
 
 
 
 
 
1 smoothie (och en suddig bild...)
 
 
 
1 apelsin
1 banan
2 msk turkisk youghurt
1 dl filmjölk
ca 1/2-1 dl mjölk
1 tsk riven ingefära
 
Skala bananen och apelsinen. Mixa sedan alla ingridienser till en slät smoothie. Klart!

Kålpudding

Louise skriver:
Ibland blir jag så vansinnigt sugen på riktig gammaldags hederlig husmanskost.
Gick och suktade efter kålpudding i flera dagar och tillslut tog jag mig i kragen och satte igång och det blev sådär gott som jag trodde det skulle bli. Inte sista gången jag gör denna rätt...
 
Ca 4 port.
 
Ingredienser:
1 kålhuvud à 1 3/4 kg
2 msk smör
salt och peppar
2 msk sirap
600 g blandfärs
2½ dl vatten
1 ägg
1 msk soja
 
 
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175°C.
  • Strimla kålhuvudet, skär bort den hårda stocken. Smält matfett i en stor stekpanna eller stekgryta. Lägg i kålen och bryn den lätt. Rör om så att kålen inte bränns. Salta och peppra lätt. Ringla över sirap. Ställ åt sidan medan du blandar färsen.
  • Blanda blandfärs med vatten, salt, peppar, ägg och soja. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred över färsen och täck med resten av kålen. Grädda i ca 45 minuter, 175°C. Servera med lingonsylt.
 
 

Formkaka med choklad

Louise skriver:
Dessa kakor bakade alltid mamma när det var dags för kalas. Receptet hade fallit i glömska men för ett tag sedan kom jag att tänka på dem, och jag hade som tur var sparat receptet.
De var lika fantastiskt goda nu som då. Men det går åt en hel del smör...
 
Ingredienser:
 
Smeten:
300 g smält smör
3 dl havregryn
1 ägg
3 dl socker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
 
Chokladsåsen:
150 g smör
2 msk kakao
1 dl grädde
2 dl socker
1 msk vetemjöl
 
Gör så här:
Rör ihop ingredienserna till kaksmeten. Klicka ut den i aluminiumformar eller pappersformar.
Grädda i 200°C ca 9 min.  tills de fått lite färg.
Blanda under tiden alla ingredienser till chokladsåsen i en kastrull och låt den koka upp.
Tag ut kakorna då de är gyllenbruna. Tag två teskedar och pressa ett litet hål i varje kaka.
Häll chokladsåsen i hålen och grädda ytterligare 4-5 min.
Låt svalna på galler. De går utmärkt att frysa.
I bakgrunden syns farmors äppelkaka
 

Mango Chutney-fisk

Elin skriver:
 

När dammsugning är kul, då vet man att man borde tentaplugga. Imorgon har jag nämligen en mördartenta i toxikolgi, en biologi C kurs på universitetsnivå. Tjoho! Jag vet inte hur många timmar jag pluggat senaste dygnen, men jag vaknar mitt i natten och rabblar visentliga ord så uppenbarligen pluggar jag på natten med...
 
Slutsatsen jag skulle komma fram till var att det inte blivit så mycket matlagande på grund av plugg. Men denna fiskrätten går supersnabbt att svänga ihop och galet god blir den!
 

 
 
3-4 portioner
400 g paket fryst fisk, ex torsk eller sej (MSC-märkt,viktigt!
2,5 dl cremé fraiché
1/2-1 dl mango chutney
1/2 dl riven ost
Salt, peppar
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda cremé fraiché med mango chutney, salt och peppar. Smaka av så det är lagon mycket mango chutney. Lägg lite såsi botten på en ugnsfast form, fördela fisken över och häll över resten av såsen. Toppa med riven ost. Ställ in i ugnen ca 15-20 minuter tills fisken är klar. Servera med ris och gärna broccoli.
 

RSS 2.0