Surdegsbröd

Elin skriver:

Mitt första experimenterande med surdeg resulterade i ett bröd som man kunde slå ihjäl folk med. Inte så lyckat kanske. Men detta försök blev riktigt bra, kanske för at tdet är en ''fusk-surdeg''. Egentligen ska man inte behöva använda jäst, men va fasen, huvudsaken är ju att brödet blir gott!




1 stor limpa


Dag 1:

25 g jäst
1,5 dl fingervarmt vatten
1 1/2 dl rågsikt

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt rågsikt och rör ihop till en kladdig smet. Häll upp på glasburk med lock och låt jäsa 12-24 timmar. När degen är klar ska den lukta syrligt och ha fått små bubblor.


Dag 2:

3 1/2 dl fingervarmt vatten
1 msk olja
2 tsk salt
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl

Blanda surdegen med övriga ingridienser. Spara dock lite vetemjöl, det är inte säkert att allt behövs. Arbeta länge till en deg och låt jäsa övertäckt minst 30 minuter( jag brukar alltid jäsa degarna längre). Arbeta degen på mjölat bakbord och forma en limpa. Låt jäsa ytterligare 30 minuter övertäckt. Skär snitt i brödet med en kniv( det glömde jag och då blir brödet hårt!). Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i 15 minuter. sänk värmen till 200 grade roch grädda 15 minuter till.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0