Sparris till förrätt

Louise skriver:

Så här i sparristider passar denna förrätt bra, enkel, snygg och fantastisk god!



Ingredienser:
Färsk sparris
Mandelspån, rostade
Parmesan
Olivolja
Svarpeppar
Salt
Balsamico

Gör så här:
Koka upp lättsaltat vatten.
Koka sparrisen i en minut.
Skölj den i kallt vatten.
Pensla den med olivolja.
Värm upp en grillpanna.
Grilla sparrisen några minuter på varje sida.
Lägg upp sparrisen på tallrik, strö över riven parmesanost,
flagad mandel, flingsalt och svartpeppar.
Avsluta med lite balsamico.

Grönsaksrisotto

Elin skriver:

Risotto är en sådandär grej som jag kan bli vansinnigt sugen på. I och för sig älskar jag allt som innehåller parmesanost så det är väl inte så konstigt egentligen...

Här är en variant på min stående favorit,  rödbetsrisotton (som det var aldleles för länge sedan jag gjorde). Den här får inte lika fin färg men smakar väldans gott den med!



 



2 portioner
 

1 gul lök
1,5 dl arborioris
1/2 msk olivolja
4 dl grönsaksbuljong
1 dl parmesanost
Salt och peppar
Gröna ärtor
Morötter

Hetta upp buljongen.
Finhacka sedan löken och fräs i oljan tilsammans med riset. Låt riset suga åt sig oljan och löken mjukna. Häll sedan på lite varm buljong över riset och låt det sjunka in under omrörning. Fortsätt sedan så, späd med lite buljong i tagen under ständig omrörning. Risotton ska bli krämig men ändå ha lite tuggmotstånd. Detta tar ca 20 minuter. Koka under tiden morötter mjuka och tillsätt ärtorna mot slutet så även de mjuknar.  Riv parmesanen och blanda i risotton tilsammans med grönsakerna. Sedan kan du slänga på en kvist persilja för dekoration om du vill. Klart!


Brorsans små älgfärsburgare

Elin skriver:

För några veckor sedan sov jag en natt hos min bror i Skövde. Eftersom jag inte äter ''köpe-kött'' utan bara viltkött är det inte så ota som jag äter just kött. Men, ibland kan jag bli sådär vansinnigt sugen på hamburgare. Vilken tur då att min bror hade ett paket älgfärs i sin frys!

Det var inga små hamburgare hangjorde, utan säkert 200 g styck, så den kvällen hade min mage lite att jobba med...Men det var det värt, för jäklans vad gott det var!





Jagvet inte exakt hur han gjorde, men jag tror att han bara kryddade färsen med salt och peppar. Sedan stekte han dem i massa smör och olja. I brödet är det sallad, ketchup, senap, tomater, rödlök och hamburgedressing/vitlöks-cremefraiche.

Glutenfri Chokladkaka

Elin skriver:

Göteborg har nog någon form av svenskt rekord i antal gråmulna regniga dagar. Gårdagen och idag är inget undantag, riktig krypa-ner-under-en-filt-i-soffan väder. Som tur är har vi påsklov på jobbet och jag slutar två timmar tidigare idag, dvs. 15.30. Med andra ord kommer jag hem tidigare och då ska det lagas riktig comfort food a´la Elin, nämligen risgrynsgröt!

Men, det var inte risgrynsgröt jag skulle skriva om utan glutenfri chokladkaka. När pappa, brorsan och hans tjej skulle komma och hälsa på skulle jag slänga ihop något fikaaktigt. Eftersom att brorsans flickvän är glutenintolerant fick jag utmana mig själv och bakade en chokladkaka. En riktigt smaskig sådan dessutom. Den blev dock inte kladdig ( vilket antagligen beror mer på mig än på receptet).

Jag frös ner bitarna som blev över och upptinad tilsammans med banan och grädde smakade den nästan ännu bättre!








6-8 bitar

75 g

smör

3 st

ägg

2 dl

strösocker 

¾ dl

kakao

1,5 dl

potatismjöl

2 tsk

bakpulver 

2 tsk

vaniljsocker

1 dl

mjölk 


Kokosflingor att ''bröa'' formen med ( eftersom ströbröd innehåller gluten)

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en rund form med löstagbar kant och ''bröa'' den med kokosflingor.
Smält smöret. Rör ihop ägg och socker. Mät upp och blanda kakao, potatismjöl,
bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten
tillsammans med smöret och mjölken och
rör ihop till en ganska lös smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre
delen av ugnen i knappt 25
minuter. Låt svalna och lossa kakan ur formen.

Serveras gärna med grädde och banan ( fast då blir man väldigt mätt efteråt...)


Musli och yoghurt 2.0

Elin skriver:

Kolla här! Värsta flashiga efterräten. Supergod och nästan lite nyttig också, det kan ju aldrig vara fel...
I botten använde jag min grekiska honung som jag köpte på Skiathos för snart två år sedan. Jag drog med mig nästan ett kilo houng hem, men nu är det bara lite, lite kvar. Så om ni ska till Skiathos snart kan ni väl köpa med en burk av den gudomliga houngen till mig? =)







Honung
Grekisk yoghurt
Blåbär
Musli, se här

Börja med honung i botten av ett glas, och snåla inte, houng är gott! Varva sedan yoghurt med bär och toppa med musli. Ringla över lite extra houng...  Superenkelt!





Potatis-pannkaka

Elin skriver:

Vi har återuppstått!

På grund av lite annat tjofs har vi inte bloggat på ett tag, men här får ni receptet på potatis-pannkaka i ugnen. Lite som en blandning av ugnspannkaka och raggmunk. Gott och galet mättande!



4 portioner

2 ägg
4 dl mjölk
1 dl vatten
1 tsk salt
1 1/2 dl vetemjöl
800 g potatis
Smör

Sätt ugnen på 225°C. Smörj en liten långpanna ca 20x30 cm med smör. Vispa ihop ägg, 1/4 av mjölken, vatten och salt. Tillsätt vetemjölet och vispa till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken. Skala potatisen och riv den grovt. Blanda ner potatisen i smeten. Häll smeten i pannan. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Servera med t.ex lingonsylt, keso eller stekta äppleskivor.


RSS 2.0