Sallad med rödbetor och getost

Elin skriver:
 

Om några veckor har jag hantverksprov i skolan där vi ska laga upp en lunchrätt och bli bedömda på den utifrån vissa kriterier. Denna gör att jag konstant tänker på, lagar, drömmer och och lever mat. Puh! Det blir lite utmattande i längden och närmsta veckorna kommer min föda enbart bestå av potatissoppa (ska laga det på provet bland annat).
 
Här är dock lördagens kylskåpsrenssallad. Mycket gott blev det, mest för jag har en hang-up på getost för tillfället...
 
 
1 portion på en höft
 
 
2 kokta, ljumna rödbetor
Ca 40 g smulat getost
1 tsk honung
3 msk granatäpplekärnor
1 näve förvälld grönkål
2 msk saltrostade solroskärnor
Lite strimlad, förvälld, spetskål
 
Blanda alla grönsaker. Avsluta med de varma betorna och smula getosten på dem så den smälter lite grann. Toppa med solroskärnorna.
 
 
 
Nu ska jag bege mig mot kåren och musikquiz. Kommer somna på cykeln på väg dit...
 

Bönbiff med betor

Elin skriver:
 
Man får inte leka med maten. Men att vara kreativ vid uppläggningar är skoj. Kan jag dessutom hävda att jag pluggar är det ännu bättre! Tyvärr minns jag inte exakt hur jag gjorde biffen, så se detta mer som inspiration.
 


 
Bönbiff med variation på beta samt kokt dinkel.
 
Rödbetschips: Hyla betorna extremt tunt på mandolin (en halv beta per plåt...). Sprid ut dem på bakplåtspappers-klädd plåt, ringla över olivolja + strö över lite salt och grädda tills de är krispiga och torra, ca 1 timme (vänd på dem under tiden).
 
Dinkeln blötlade jag över natten och kokade sedan ca 1 timme.
 
Betorna på biffen är tunnt skivade och marinerade i lite vitvinsvinäger och en nypa socker + lite olja.
 
Bönbiffen gissar jag på att jag hade i lite lök, ett gäng egenkokade svarta bönor (ca 200 g?), 1 ägg, kryddor, några matskedar maizena och så vände jag dem i ströbröd innan jag stekte dem i olja.

Skolarbete aka Lyxmat

Elin skriver:
 

Just nu går jag en kurs som har med nordisk mat att göra. Vi lagar alltså mat baserad på främst nordiska råvaror och tekniker som har används här. Igår och idag har vi lagat mat med kocken Niklas Wahlström (det har vi även gjort tidigare). Igår fick vi hans recept på modern husmanskost och idag skulle vi arbeta om recepten efter eget tycke. Grymt skoj, men oj vad trött man blir efter två heldagar i köket (och alldeles för tidiga morgnar). Här är ett smakprov på vad vi pysslat med.
 
 
 
 
Lättgravad röding (vakumgravad) som sedan höröktes och eldades lite lätt på ytan. Persiljerotspuré och brysselkålsblad som är smörslungade med gräslök och dill.
 
 
 
 
Supergott samiskt tunnbröd (misstänker en hel del smör i den degen...). Idag åt vi det nystekt med smör och flingsalt. Så underbart gott!

 
 
 
Gös inbakad i pilgrimsmussel-mousseline (hälften mussla, hälften grädde)
 
 
 
He, tryffel. Dyr tryffel...
 
 
 
 
 
 
Mycket tryffel (och nej, jag hyvlade inte själv...)
 
 
 
 
 
Dag två. Rödingen gravades och skars tunnt och så hade vi en örtolja till. Bakom är det oxkind kokat i tryckkokare med mandelpotatismos, morötter i timjanssmör och så en skysås.
 
 
 
 
 
Lyx-lunch! Det fanns fläsksida, wallenbergare, grönkål, blodpudding, oxkind, kalvtunga, fläskkorv, pilgrimsmusselkorv i sandefjordssås, bakad mussla, äggkräm, morotspuré, kroppkakor, saltbakade rotfrukter, spätzle (tysk potatispasta) och så himla mycket mer.
 
Även jag som inte äter kött blev ju garanterat mätt idag =)
 
 
 

Gotlandslimpa

Elin skriver:
 

Som jag skrev i det här inlägget har jag införskaffat mig en brödbok. Det är kul att variera vardagsbrödet varje gång man bakar eftersom att jag aldrig köper bröd. Så denna gång blev det gotlandslimpa, även om jag formade smålimpor istället för de stora, runda som boken föreslog. Brödet blev ganska kompakt men hade himla god smak och det höll sig saftigt flera dagar.
 
 
 
 
2 stora, runda bröd (eller ett gäng smålimpor)
 
Dag 1
330 g rågsikt
3 1/2 tsk salt
8 1/2 dl kokande vatten
2 1/2 tsk ättikssprit
 
Dag 2
50 g jäst
1 dl ljummet vatten
3 tsk malda pomeransskal (jag tog mortlad fänkål och kummin istället)
3/4 dl sirap
600 g vetemjöl
 
Häll rågsikt och salt i en bunke. Koka upp vattnet och blanda med ättikan. Blanda vatten och mjöl, täck med plastpåse och låt stå över natten.
 
Blanda jäst, vatten och kryddor. Rör tills jästen löst upp sig och tillsätt sirap. Arbeta tills du får en smidig deg och jäs under plast 60 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord och forma två stora, runda bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och jäs under duk till dubbel storlek. Värm ugnen till 225 grader. Sätt plåten långt ner i ugnen och sänk till 200 grader. Grädda bröden 60 minuter. Låt dem gärna vila tills nästa dag innan du skär i dem.
 
 
 

Plommon- och jordgubbsylt med kanel

Elin skriver:
 

En frys-inventering senare och den godaste sylten någonsin såg dagens ljus. Jag bara säger det, denna sylt vill du äta på gröt, på mackan, till pannkakorna, med sked direkt ur burken, ja du fattar. Den är magisk!
 
 
 
 
 
1 liten burk
 
100 g frysta jordgubbar
100 g frysta plommon
100 g syltsocker
1 kanelstång
Vatten
 
Lägg plommon och jordgubbar i en kastrull. Bryt kanelstången i två bitar och lägg i kastrullen. Häll på en skvätt vatten och koka ihop till en någorlunda slät massa,det tar ca 15 minuter.  Häll i syltsockret och koka kraftigt några minuter. Ta bort skummet som flyter upp och häll sedan sylten på en varm burk (koka burken och locket i vatten några minuter, håll sedan varm i en kökshandduk). Låt sylten svalna och sedan är det bara att njuta!

Picklad rödlök

Elin skriver:
 

Till pokerkvällen gjorde jag även picklad rödlök. Ett superenkelt tillbehör som piggar upp vilken maträtt som hellst. Kan tänka mig detta till tacos, mmm...
 
 
 
 
 
1 liten burk
 
1/2 dl ättiksprit
1 dl strösocker
1 1/2 vatten
2 rödlökar
 
Skiva löken tunt (använd gärna mandolin) och lägg i en väl rengjord burk. Koka ihop övriga ingridienser i en kastrull tills sockret löst upp sig. Häll lagen över löken och låt stå minst 8 timmar.
 

Hamburgerbröd och en pokerkväll

Elin skriver:
 

Förra veckan hade vi pokerkväll hemma hos en klasskompis och när måltidsekologer träffas går det inte att ha halvdan mat. Nej då, vi åt Pulled pork och vego-varianten Pulled jackfruit, (läs mer om det här) med en himla massa tillbehör. Jag fick som uppgift att göra picklad rödlök (recept kommer!) och hamburgerbröd. Så i torsdags hade jag masstillverkning av hamburgerbröd och jag utgick efter detta recept men slängde även i lite surdeg som jag har i kylen. Resultatet blev jättebra, men ta mindre mjöl i början och lägg hellre till lite mer på slutet när du knådar degen.
 
Och pokerresultatet? Låt mig säga att poker inte är min sport...
 
 
 
 
ca 24 hamburgerbröd
 
 
50  jäst
2 msk olja
2 tsk salt
6 dl vatten
2 dl mjölk
ca 1000 g vetemjöl
(ev. några matskedar surdeg)
 
1 uppvispat ägg
 
Smula jästen i en stor bunke och rör ut tillsammans med vattnet och mjölken. Tillsätt olja och salt samt eventuell surdeg. Arbeta ner mjölet, lite i taget tills du får en fast deg som är lätt att knåda. Knåda sedan minst 5 minuter för hand. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa ca 1 timme. Ta upp degen på ett bakbord och forma 24 lika stora bitar (jag är lite miljöskadad sedan brödbaket i skolan så jag vägde mina...). Låt dem jäsa 30-40 minuter på plåtar med bakplåtspapper.  Sätt under tiden ugnen på 200 grader. När bröden jäst färdigt penslar du dem med ägg och grädda sedan mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt svalna på galler under duk och förvara i plastpåsar (så håller de sig mjuka).
 

 
 
Det blev några bröd över och jag hade hemgjorda älgfärsburgare i frysen. Så jag rostade bröden lite lätt i stekpanna, bredde på chillisås och senap och hade ost och picklad rödlök i burgaren. Så.Jäkla.Gott!
 
 
 
 

Enkel chokladmousse

Louise skriver:

Det här är förmodligen det enklaste receptet någonsin, men såååååå gott.
Ingredienser till 4 port.

3 dl gräddfil
300 g mjölkchoklad
 
Gör så här:
Smält chokladen över vattenbad.
Blanda ner chokladen i gräddfilen.
Häll upp i fina glas.
Ställ i kylen fram till servering.
Dekorera gärna med bär.
 

Högrev med hoisinsås

Louise skriver:

För någr aveckor sedan hade vi matlagningskurs på jobbet. Tanken den ena dagen var att jag, min närmsta chef samt en kock skulle utveckla pannfärdiga rätter att sälja i butiken. Helt fantastiskt kul att få laga mat i 4 timmar.
Dagen efter var vi några fler som tillsammans med kocken skulle laga rätter som vi ville få ut på små receptkort att dela ut till kunder under samtal. En mycket bra idé. Så då lagades det allt från drinktilltugg till kokt oxkind.
 
Här nedan är ett recept som vi jobbade fram den första dagen, och det blev så vansinnigt gott.
 
Ugn: 120 °C

Ingredienser:

Högrev, ca 2 kg

Hoisinsås, 250 g

Vitlök, 4 rivna klyftor

Ingefära, 2 tummnagelstora bitar, rivna

Citronzest av 1 citron

Olivolja, 3 msk

Salt

Peppar

Lite fond
Fotot är taget av kocken Emil Boson
 
 
Gör så här:

Blanda hoisinsås, riven vitlök, riven ingefära, citronzest, olivolja, salt och peppar.

Gnid in köttet ordentligt med blandningen.

Häll lite fond i botten av en ugnsfast form.

Lägg i köttet och låt gå i ugnen ca 4 timmar. Ju längre desto bättre.
Fotot är taget av kocken Emil Boson

Rotfrukter med blodapelsin och rosépeppar

Elin skriver:

Ugnsrostade rotsaker är jättegott som tillbehör till valfritt protein, men ibland behöver man variera sig lite. Här gjorde jag en enkel marinad som piffade till dem.
 
 
 
 
 
1 blodapelsin
ca 15-20 rosépepparkorn
1 tsk honung
2 msk olivolja
Flingsalt
Ett gäng rotfrukter
 
Pressa apelsinsaften ner ien skål. Mortla pepparkornen och blanda ner i apelsinsaften med resten av ingridienserna. Blanda med rotfrukterna och låt stå några timmar. Ugnsbaka dem sedan mjuka på 200 grader ca 30 minuter.
 
 

semlor

 
 
Louise skriver:

Idag fick jag sådan lust att baka semlor, så det gjorde jag. Det blev en plåt med minisemlor och en med vanliga. Hur gott som helst.
 
12 vanliga eller 24 minisemlor
Ugn: 250ºC
Ingredienser:
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornssalt
Knappt 1 liter vetemjöl
1 msk nystött kardemumma
 
Fyllning:

150 g mandelmassa
Inkråmet från bullarna
Lite ovispad grädde
 
 
Gör så här:

Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37ºC.
Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt salt, socker, degspad och ägg.
Blanda i hjorthornssalt, kardemumma och mjöl efter hand.
Arbeta degen smidig och blank.
Låt den jäsa övertäckt i 30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den ytterligare.
Baka ut till runda bullar.
Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen. Minisemlor ca 5 min. Vanliga semlor ca 8 min.
Låt bullarna kallna.
Skär av locket och gröp ur inkråmet med en sked.
Riv mandelmassan grovt och blanda med inkråmet och lite ovispad gräddd till önskad konsistens.
Fyll bullarna.
Spritsa på grädde.
Lägg på locket och pudra över florsocker.
Klart att servera.
 
 
 
 

Havrekakor

Elin skriver:
 

I lördags mådde jag trots allt hyfsat efter matförgiftningen (även om magen fortfarande inte återhämtat sig helt)
så vi gick hem till en klasskompis för katt-gos (hon har två fina ragdolls) och melodifestivals-tittande. Självklart måste man ha kakor med sig att smaska på då =)
 
 
 
ca 40 stycken
 
250 g smör
5 dl havregryn
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 nypa malen ingefära
75 g choklad + ev. en droppe matolja



Sätt ugnen på 175°C. Blanda sedan ihop alla ingridienser till en smet. Rulla dessa till bollar och platta ut något på en plåt med bakplåtspapper (ca 20 kakor per plåt). Grädda 12-15 minuter och låt svalna. Smält chokladen i vattenbad (tillsätt eventuellt oljan om du vill få chokladen mer flytande) och spritsa över kakorna. Låt stelna och förvara sedan i en lufttät burk.



Blåbärssoppa

Elin skriver:
 
Äntligen börjar jag tillfriskna från min matförgiftning, även om jag fortfarande äter väldigt små portioner ''snäll mat''. I torsdags levde jag dock på nypon- och blåbärssoppa. Här är ett väldigt enkelt, improviserat recept. Jag mätte inte så noga utan lade min energi på att inte svimma, fick ställa en stol vid spisen när jag passade soppan...
 
 
 
 
 
2 koppar
 
ca 1/2 liter blåbär
4 dl vatten, ev. mer
1 msk potatismjöl utrört i 2 msk kallt vatten
1 msk socker
 
Koka upp blåbären, vattnet och sockret och låt småputtra ca 15 minuter. Rör ner potatismjölet under vispning och låt det tjockna. Mixa soppan slät och servera varm.
 
 

RSS 2.0