Fänkålspizza utan tomatsås

Elin skriver:
 
En helt improviserad pizza av kylskåpsrens som blev sagolikt god! Himla smaskigt utan tomatsås,det kommer jag att göra fler gånger.
 
 
 
2 portioner pizza
 
Pizzadeg, ex.denna
 
1/2 rödlök
1/2 fänkål
2-3 msk pesto
1 vitlöksklyfta
ca 100 g fint riven ost
Olivolja, Flingsalt,peppar
 
Gör degen enligt receptet. Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen och bred pesto över botten. Skiva fänkål och rödlökväldigt tunnt och strö över. Skiva även vitlöksklyftan tunnt och strö över. Ringla över lite extra olivolja, strö över os, salt ochpeppar. Grädda ca 10 minuter på 250 grader.

Polentabröd

Elin skriver:
 
Nu på morgonen har jag begett mig till Claes Ohlsson och införskaffat mig en termos för eftermiddagen bjuder på pulkaåkning! Och det är ett måste med varm choklad och äggmackor då...
 
Nu till receptet. Jag har försökt att göra mig av med en påse polenta hur länge som helst, och äntligen har jag hittat ett gott recept! Jag gjorde en halv sats, men ni får receptet på hela. Receptet är härifrån.
 
 
 
 
Borde bli ca 12-14 ''muffins''
 
 
1 3/4 dl polentagryn
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 tsk bakpulver
1 ägg
2 1/2 dl mjölk
2 msk matolja
1 msk finhackad rosmarin
 
 

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan mjölk, ägg, olja och rosmarin.
Klicka ner smeten i muffinsformar utav silikon (eller papper) och grädda ca 20 minuter. Är varma med smör.

Går dessutom alldeles utmärkt att frysa!

 
 

Rotselleri-cremé

Elin skriver:
 
När jag och bästa systern anordnade nobelmiddag förr-förra året bjussades det på fisk med rotsellericremé. Och jäklans, vilken god cremé! Den är av den klassen att man kan äta bara den med sked...
Nu gjorde jag den igen, men denna gången till wraps med citronpicklad rödlök, vitkål och paprika. Smaskens!
 
 
(Ber om ursäkt för den mest oinspirerande bilden någonsin, men jag var för hungrig för att tända lampan...)

 
 
Rotselleri-cremé
 
200 g rotselleri
100 g skållad mandel
2 vitlöksklyftor
1/2 burk cremé fraiché
Olivolja
Några msk citronsalt
Salt, Peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och tärna rotsellerin. Blanda med olja och vitlöksklyftor. Blanda ner mandeln och ugnsrosta ca 20 minuter, tills rotsellerin är mjuk. Låt svalna lite. Mixa ihop tilsammans med citronsaft. Blanda ner cremé fraiché och smaka av med salt och peppar.

Citron och blodapelsinmarmelad

Elin skriver:
 

Känner ni för en C-vitaminboozt i det eviga snökaoset eller bara har några citrusfrukter som ligger och skräpar? Perfekt, koka en marmelad!
 
 
 
 
Citron och blodapelsinmarmelad, 1 liten burk
 
1 citron
1 liten blodapelsin
Vatten
Syltsocker, ca 90 g
 
Börja med att skära av skalet från frukterna med en vass kniv. Se till att inte få med det vita. Strimla skalet fint. Skär sedan fruktköttet i små bitar. Lägg i en kastrull och häll på ca 1-2 dl vatten. Väg det som du lagt i kastrullen och tillsätt sedan socker. Sockret ska väga hälften av citrusröran + ca 10 gram. I mitt fall vägde massan ca 170 g och då tog jag 90 g socker. Ställ in ett fat i kylen
 
Koka sedan kraftigt ca 5-10 minuter. Skumma under tiden. Ta lite marmelad och lägg på det kalla fatet. Går det att göra ett streck i den och den inte rinner ihop är den klar. Häll upp på en varmburk och låt svalna i kylen.

Parmigiana

Elin skriver:
 

Detta är en av mina absoluta favoriträtter. Tomatsås, krämig ost och så pasta. Kan det bli bättre?
 
 
 
 
2 portioner
 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g krossade tomater
1 skvätt vinäger
Lite honung
Salt, peppar, oregano
Ev. vatten
Olivolja
 
1 aubergine
Olja
1 mozzarella ( minst!)
Riven parmesan
 
Börja med att hacka lök och vitlök. Fräs i olja och häll på honung och vinäger. Häll på tomaterna + eventuellt vatten. Krydda och låt puttra minst en halvtimme.
 
Skiva under tiden auberginen och salta. Låt den ligga ca 30 minuter. Torka av den och stek den gyllene i rikligt med olja.
 
Sätt ugnen på 200 grader. Varva aubergine, skivad mozzarella och tomatsås i en form. Avsluta med mozzarella och riven parmesan. Gratinera ca 20 minuter eller tills osten smält och blivit gyllene. Severa med pasta.
 
 
 

Pulled pork

Louise skriver:

När man jobbar med mat (läs kött) hela dagarna är det lätt att man glömmer laga mat när man kommer hem. Man får lixom nog av det på jobbet. Men samtidigt måste man ju pröva det man arbetar med, så i går blev det "lång kok", dvs denna fantastiska anrättning. Det tog lite tid då jag gjorde alla detlajerna (utom brödet och gräddfilen) själv. Men resultatet blev fantastiskt (om jag får säga det själv!).
 
Pulled pork
 
Ingredienser:
2 kg fläskkarré
2 msk flingsalt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk rökt paprikapulver
2 st gula lökar
1 st vitlök
500 g rökig barbequesås (läs receptet nedan)
2 dl stark köttbuljong
½ dl rökig whisky
 
Till servering
Vitt bröd
Tomatsalsa (läs receptet nedan)
Barbequesås, samma som till tillagningen
Gräddfil
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 125 grader och skölj och torka köttet. Blanda de torra ingredienserna och gnid in köttet med det.Häll lite olja i en stor ugnssäker gryta av järn och  lägg i köttet. Skala och klyfta löken och skala vitlöksklyftorna och lägg runtom. Häll på barbequesås och buljong över köttet. Sätt på locket och låt köttet stå i nedre delen av ugnen 5 timmar. När det är färdigt ska det bara vara att dra med en gaffel i köttet så det faller isär. Dela bröden och låt var och en fylla sitt bröd med kött och servera med tillbehören.

Rökig bareque-sås

Tid: Runt 20 min arbete, cirka 60 minuters kokand

3 burkar hela konserverade tomater som man mixar

3 dl farinsocker

1 dl vitvinsvinäger

1 dl rödvin

1 dl balsamvinäger

1/2 dl mörk sirap

4 tsk liquid smoke

40 g smör

3 pressade vitlöksklyft

½ gul lök

½ chilipeppar

1/2 tsk chilipulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk kanel

½ tsk cayennepeppar

1 tsk salt

1 tsk grovmald svartpeppar

 
10 droppar devil sauce (Tabasco kan ev användas)
 
Gör så här:
Häll alla ingredienser i en tjockbottnad gryta.
Värm upp på medelvärme tills det börjar puttra.
Låt koka ca 1 timme.
 
Tomatsalsa:
Ingredienser:
5 st tomater
1/4 purjolök
3 st vitlöksklyftor
½ chilipeppar, kan uteslutas
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 krm salt
 
Gör så här:
Skär tomaterna i klyftor och gröp ur kärnorna. Hacka dem i bitar. Pressa över vitlöken och blanda.
Blanda ner purjolöken samt chilipepparn. Blanda samman olja, vinäger och salt och häll det över tomatblandningen. Låt stå någon timme.
 
 


 

 

 

 

Linslasange

Elin skriver:
 
Förra året när jag bodde i Göteborg skulle jag ut på hajk med andra volontärer. Efter alldeles för långa promenader med för tunga ryggsäckar, för lite mat, kanotpaddling i vingliga kanoter och information om att jag inte fick plats i vindskyddet över natten var jag lite matt. Då lagade guiden linslasange på öppen eld(!). Jag tror aldrig lasange har smakat så gott, trots geggig sås och hårda plattor.
 
Detta är en variant som är lite mer förfinad, och sjukt god. Linserna gör att tomatsåsen tjockar till sig precis som en vanlig köttfärssås. I denna hade jag även lite överbliven aubergine men det kan man såklart hoppa över om man vill.
 
 
4 portioner
 
1 förp. krossade tomater
2 morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
1 msk vitvinsvinäger
ca 1,5-2 dl röda linser.
ca 1/2 liten aubergine
 
Olivolja
Salt, peppar, oregano
Vatten
 
+ Bechamelsås, lasangeplattor, valfri ost
 
Börja med att grovhacka löken och skiva vitlöken. Fräs dem i olja. Skala och grovriv morötterna och fräs dem med. Häll på honungen och vitvinsvinägern. Ha i tomatkrosset + vatten till en lagom konsistens. Krydda efter smak. Låt puttra minst 30 minuter och mixa sedan såsen.
 
Fintärna undertiden auberginen och lägg på hushållspapper. Salta och låt ligga tills såsen puttrat klart.
Torka av den och stek sedan i ganska mycket olja.
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Rör i linserna och späd eventuellt med mer vatten, men såsen ska vara ganska tjock. Låt såsen koka tills linserna är mjuka, ca 10-15 minuter och rör edan ner auberginen.
 
Varva linsröra, bechamelsås och lasangeplattor i en form. Avsluta med bechamelsås och massa riven ost. Grädda tills plattorna är mjuka, allt från 20 min (färska plattor) till 40 min (torkade plattor).
Servera med en god sallad.

Skogsbärscheesecake

Elin skriver:
 
Ni vet, jag och cheesecake. Det är ett livslångt äktenskap. Nog sagt.
 
 
 
Måååånga bitar + lite extra till morgondagens fika
 
 
300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
ca 2 dl frysta blandade bär, jag valde hallon, lingon och blåbär
Några msk potatismjöl

Ta upp bären ur frysen och blanda med potatismjölet.

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten, gärna med bakplåtspapper i. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.

Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.

Fyll på med smet och varva med bär. Avsluta med bär på toppen. Grädda kakan i 30-40 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter. Den ska dallra lite, den sätter sig i kylen.

Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.

 

 
Nu ska jag mentalt ladda för föreläsningar mellan 9-4 imorgon, gah....

RSS 2.0