Nyårsdessert

Elin skriver:

Varför inte fortsätta på temat med försenad mat? Här kommer nyårsdesserten, och jag imponerade stort med denna =)

Det är kladdig chokladkaka (receptet hittar du här), syrlig hallonsås ( på egenplockade skogshallon), Rullrån och krämig farinsocker-glass + lite saltrostat mandelhack.

Mums!

Rullrånen var ett experiment då jag fick mormors gamla rullrånsjärn. Det tog ett tag att göra dem, men när man väl kom på hur det fungerade gick det förvånansvärt smidigt.





Glass 4 portioner

2 ägg
1 1/4 dl farinsocker
2 ½ dl mjölk
2 dl grädde
1/2 tsk vaniljsocker

Värm mjölken försiktigt. Vispa ihop socker och ägg. Häll i den varma mjölken i äggvispet under omrörning.  Häll allt i en kastrull och sjud försiktigt tills krämen tjocknat. Passa noga så att äggen inte koagulerar i botten, äggröra är ingen hit. Låt svalna till rumstemperatur.

Kör glassen i glassmaskin tills den tjocknat. Lägg i en låda och frys ytterligare några timmar. Tag upp den och låt tina en stund innan servering så blir den lättare att lägga upp.

Denna glass rekommenderas varmt att göra! Jag har experimenterat hejvilt med olika recept, men denna blev jättebra. Krämig, den smälte inte för fort och inga äggvitor över. Farinsockret ger en kolaton, men självklart går det bra med vanligt socker.

Hallonsåsen svänger man ihop lägg som en plätt!

Värm hallon i en kastrull. Tryck dem genom en finmaskig sil så att kärnorna försvinner. Rör ut potatismjöl i kallt vatten och tillsätt undan för undan tills såsen tjocknat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0