Saftig mandel- och citronkaka

Louise skriver:
 

När man är (ofrivillig) hemmafru så kan man passa på att baka. Om man sedan vet att man kommer få trevligt besök som älskar mjuka kakor, gärna med citronsmak, ja, då passar denna kaka perfekt
 
Ingredienser:

300 g mandelmassa
150 g rumstempererat smör
5 ägg
250 g ricottaost
finrivet skal av 1 citron
saft av ½ citron
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
3/4 dl vetemjöl
1 1/4 dl pinjenötter
 
lättvispad grädde till servering
 
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en rund bakform med löstagbar kans som mäter ca 24 cm i diameter.
Riv mandelmassan och tillsätt sedan smöret. Rör blandningen ljus och porös.
Tillsätt ett ägg i taget och rör smeten slät mellan varje ägg.
Vänd ner ricottaoste, det finrivna citronskalet och citronsaften. Rör smeten slät.
Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Rör slät igen.
Bred ut smeten jämnt i bakformen och strö över pinjenötterna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 min.
(I receptet stod det 30 min. men i min ugn var det alldeles för lite, så här får man vara noga med att prova med provsticka).
Låt kakan kallna i formen innan den lossas.
Servera med lättvispad grädde.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0