Skolarbete aka Lyxmat

Elin skriver:
 

Just nu går jag en kurs som har med nordisk mat att göra. Vi lagar alltså mat baserad på främst nordiska råvaror och tekniker som har används här. Igår och idag har vi lagat mat med kocken Niklas Wahlström (det har vi även gjort tidigare). Igår fick vi hans recept på modern husmanskost och idag skulle vi arbeta om recepten efter eget tycke. Grymt skoj, men oj vad trött man blir efter två heldagar i köket (och alldeles för tidiga morgnar). Här är ett smakprov på vad vi pysslat med.
 
 
 
 
Lättgravad röding (vakumgravad) som sedan höröktes och eldades lite lätt på ytan. Persiljerotspuré och brysselkålsblad som är smörslungade med gräslök och dill.
 
 
 
 
Supergott samiskt tunnbröd (misstänker en hel del smör i den degen...). Idag åt vi det nystekt med smör och flingsalt. Så underbart gott!

 
 
 
Gös inbakad i pilgrimsmussel-mousseline (hälften mussla, hälften grädde)
 
 
 
He, tryffel. Dyr tryffel...
 
 
 
 
 
 
Mycket tryffel (och nej, jag hyvlade inte själv...)
 
 
 
 
 
Dag två. Rödingen gravades och skars tunnt och så hade vi en örtolja till. Bakom är det oxkind kokat i tryckkokare med mandelpotatismos, morötter i timjanssmör och så en skysås.
 
 
 
 
 
Lyx-lunch! Det fanns fläsksida, wallenbergare, grönkål, blodpudding, oxkind, kalvtunga, fläskkorv, pilgrimsmusselkorv i sandefjordssås, bakad mussla, äggkräm, morotspuré, kroppkakor, saltbakade rotfrukter, spätzle (tysk potatispasta) och så himla mycket mer.
 
Även jag som inte äter kött blev ju garanterat mätt idag =)
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0