Skållat morotsbröd

Elin skriver:
 

När mataffären hade extrapris på 2 kilo morötter köpte jag glatt hem dem för att upptäcka en oöppnadpåse morötter hemma i kylen. Så där stod jag med 3 kilo morötter...
 
Att använda morötter i bröd är ett jättebra sätt att få in mer grönsaker i kosten, samtidigt som brödet blir saftigt och smakrikt. Detta bröd blev oerhört gott,faktiskt ett av mina bättre brödexperiment, prova!
 

 
2 limpor
 
1 dl rågkross
1 dl rågmjöl
3/4 dl solroskärnor
3 dl kokande vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 tsk honung
2 finrivna morötter
10-12 dl rågsikt
 
Blanda rågkross, rågmjöl och solroskärnor i en skål. Häll det kokande vattnet över blandnigen och låt stå tills det blir ljummet, ca 10 minuter. Rör runt i den ibland så svalnar det fortare.
 
Häll över skållningen i en större skål och rör ner jästen. Blanda ner salt, honung och morötter. Knåda ner mjölet tills degen blir formbar men ändå ganska lös. Låt jäsa 45 minuter.
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda försiktigt. Forma två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs 30 minuter medans du värmer upp ugnen till 225 grader.Grädda sedan limporna ca 35 minuter och låt dem svalna på galler utan duk.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0