Mjukt tunnbröd

Louise skriver:
 
Söndagsfrukostar är bland det bästa jag vet. Idag blev det nybakat tunnbröd, härligt.
 
Ingredienser:

14 kakor
½ pkt jäst (ca 12 g)
50 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
½ dl socker
2 msk sirap
½ tsk hjorthornssalt
1½ dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
vetemjöl till utbakning
 
 
Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, häll på mjölken och värm degspadet till fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, sirap, hjorthornssalt, grahamsmjöl och rågsikt. Arbeta i vetemjölet. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 min. Ta upp på mjölad bakbänk.
Dela den lösa degen i 14 bitar. Rylla varje del till en bulle. KAvla ut på väl mjölad arbetsbänk till knappt ½ cm tjocka kakor. Använd gärna kruskavel. Rulla upp degkakan på kaveln och borsta av överflödigt mjöl.
 
 
Gräddning:

Lägg försiktigt ner kakan i en varm stekpanna på spisen. Grädda kakan ca 2 min på varje sida på medelstark värme. Låt tunnbrödskakorna svalna under bakduk på galler.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0