Romrussin-glass

Elin skriver:
 

Är man en tant om man gillar romrussin-glass? I så fall är man en mycket lycklig tant, för denna glassen är sagolikt god!
 
 
 
 
4 portioner
 
1 dl russin
1/2 dl mörk rom
1 ägg
1/2 dl strösocker
2 dl mjölk
1/2 vaniljstång
1,5 dl vispgrädde
 

Lägg russinen i blöt i rommen ochlåt stå över natten. Vispa ägg och socker pösigt, blanda sedan ner mjölken och värm försiktigt upp smeten. Skåra vaniljstången och skrapa ner fröna i mjölkblandningen. Lägg även ner stången och låt sjuda med. När blandningen har tjocknat tar du av den från plattan. Låt smeten svalna, gärna i kylen över natten.
 
Tillsätt grädde och kör smeten i en glassmaskin. När glassen börjar bli färdig tillsätter du russinen medans maskinen rör runt i smeten. Droppa även i romen som inte russinen sugit åt sig. Frys sedan den färdiga glassen ca 4 timmar (fryser du den längre bör du ta upp denen stund innan servering så den hinner mjukna något).
 
Vispa ägg och socker i en kastrull, häll i mjölken och värm blandningen under omrörning. Låt sjuda tills blandningen tjocknar. Ta kastrullen av värmen och låt blandningen svalna. Tillsätt vaniljsocker. Sila russinen, men spara romen som rinner av. Tillsätt russinen i glassmeten, samt ett par matskedar av romen. Smaka av så du får lagom mycket romsmak. När smeten är helt kall kör du den i glassmaskin tills den fått lagom konsistens. Frys in eller servera genast.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0