Morgonbröd

Louise skriver:
Söndagsfrukostar är nästan heligt hos oss. Då kan vi sitta i flera timmar, äta rejält med mat, läsa tidningen och prata. Ibland blir det våfflor, ibland pannkakor och ofta scones. Men tillslut tröttnar man lite på detta vanliga och då kommer här ett bra alternativ till scones som inte tar mycket längre tid att baka. Man gör degen på kvällen och så får det jäsa i kylen över natten, sen på morgonen är det bara att grädda och så har man nybakat bröd till frukost...

Morgonbröd
ca 10 st
Tid: ca 30 min + 10 timmar kalljäsning

Ingredienser:
1/4 pkt (ca 12g) jäst
2½ dl kallt vatten
1 msk olja
1 tsk salt
½ tsk socker
½ dl vetegroddar eller vetekli
ca 6 dl vetemjöl eller rågsikt
vatten
vallmofrön

Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt och socker.
Blanda i groddar eller kli och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig med resten av mjölet, först i bunken och sedan på bakbordet.
Rulla ut en jämntjock längd ochdela den i 10 lika stora bitar. Trilla varje bit till en bulle.
Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. Täck plåten med plastfolie eller en handduk och ställ den i kylen över natten.
Ta ut de kalljästa frallorna ur kylen nästa morgon. Sätt på ugnen, 250°C.
Pensla frallorna med vatten och strö på vallmofrö.
När ugnen fått önskad värme, grädda dem 10-12 minuter mitt i ugnen.
Bröden är godast samma dag.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0