Matlagning i Grythyttan del.3

Elin skriver:
 
Här och här kan ni läsa tidigare inlägg.
 
Så blev det då dags för efterrätt. Temat var äpple och det bjöds på en himla massa smaskigt!

 
 
Här är vår efterrätt: Kryddig äpplekompott med mascarponekräm och smul
 
Ungefärligt recept:
 
Mascarponekräm (en himla massa)
 
250 g mascarpone
1/2 dl créme fraiché
Några skvättar grädde
1 vaniljstång
1/2 dl florsocker
 
Skrapa ur vaniljstången och använd fröna till krämen( spara stången!). Blanda ihop alla ingridienser och späd med grädde till önskad konsistens.
 
Kompott:
 
1 dl socker
1 dl vatten
Den överblivna vaniljstången
2 kanelstänger
Lite hel kardemumma
Några skvättar pressad apelsin
7 små Ingrid Marie-äpplen
 
Börja med att koka en sockerlag av sockret, kryddorna och vattnet ( inte apelsinsaften). Koka upp och ställ åt sidan. Sila den sedan. Skala och grovtärna äpplena. Koka upp dem i lite sockerlag och tillsätt apelsinsaften. Börja med lite sockerlag så inte kompotten blir för simmig. Koka till önskad konsistens.
 
Smulet bestod av grahamsmjöl,vetemjöl, smör, krossad hel kardemumma, muscovadosocker och kanel. Detta blanades till en smuldeg och gräddades iugnen. Tyvärr brändes vår lite men det var en rätt god efterrätt ändå, om än sjukt mäktig!
 
 
Här är en kahlua/choklad-mousse med någonform av stekta äpplen.
 
 
 
En vansinnigt god glass gjord på äpplepuré och gräddfil och karamelliserade pecannötter. Glassen smälte nästan inte ett dugg, riktigt coolt...
 
 
 
 
Äpplekaka dränkt i någon sockerlag med punch, vispad grädde och sirapsstekta pecannötter
 
 
 
 
Glass med mandelsmak och stekta äpplen
 
 
 
 
Ugnsbakat äpple fyllt med hasselnötter. Till det vaniljsås och hasselnötsmaränger.
 
 
En himla rolig dag hade vi i Grythyttan,  men det var sjukt så mätta vi var efteråt !
Tänk då om sisådär ett år när jag ska ha i princip alla lektioner där uppe i skogen. Jösses vad mat det ska bli =)
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0