Pepparkaks-Cheesecake
En variant på min eviga cheesecake är denna, med pepparkakor som botten och inte fullt lika mycket philadelphiaost i. Mycket smaskigt! Receptet kommer från ett gammalt julprogram som Pernilla Wahlgren hade. Jag har testat att toppa med både lingon, vinbär och hallon men eftersom att hela kakan är rätt söt krävs det lite syrligare bär. Vinbär eller lingon är därför bäst.
Botten
250 g pepparkakor
100 g smör, smält
Fyllning
1 dl strösocker
3 st ägg
400 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron
Topping
3 dl crème fraiche
1.5 msk socker
1.5 msk vaniljsocker
1 dl lingon, tinade eller färska
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Mixa pepparkakorna till smulor i mateberedare. Häll i det smälta smöret och mixa ihop till en smulig massa. Tryck ut i en form med löstagbar kant, jag brukar även ha bakplåtspapper i botten för säkerhets skull.
Vispa socker och ägg pösigt. Vispa ner osten i äggsmeten och vispa tills det blir en slät smet. Tillsätt vaniljsocker och citronsaft.
Häll smeten i formen och ställ in i ugnen. Grädda i 40 minuter till smeten har stelnat och kakan har fått en fin brun färg. Ta ut kakan och låt den svalna, gärna i kylskåp över natten.
Rör ihop crème fraiche, socker och vaniljsocker. Bred över toppningen när kakan har svalnat helt. Strö över lingonen.