Värmlandslimpa

Elin skriver:

 

Detta recept hittade jag i någon gammal bifogad receptbok till tidningen Amelia. Det var mina favoriter husmorsorna som tipsade om Monikas mumsiga värmlandslimpa. I skrivande stund (eftersom detta är ett tidsinställt inlägg) har jag inte provat brödet, men luktar helt fantastiskt gör det!

 

4 små eller 3 stora limpor

50 g jäst

5 dl ljummet vatten

2 ägg

2 dl brunt farinsocker

1,5 msk salt

1 kg rågsikt

1 msk brödkryddblandning

 

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt farinsockret. Vänta 15 minuter tills detta har blivit en brun och kletig sörja. Häll på vattnet och rör runt. Tillsätt sedan de andra ingridienserna. Knåda degen ca 8 minuter i maskin eller 12 minuter för hand.

Smörj en plåt med smör. Forma tre till fyra limpor av degen och lägg glest på plåten. Lägg en duk över bröden och låt jäsa en timme. Grädda sedan i mitten av ugnen i 190 grader ca 30-35 minuter.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0