Söndagsstek

Louise skriver:

För mitt presentkort jag fick när jag slutade på min förra arbetsplats gick jag och inhandlade en ny fin stekgryta. I söndags var det dags att inviga den. Resultatet blev helt fantastiskt.



Ca 6 port. Tid ca 2 timmar.

Ingredienser:
ca 1 kg benfritt nötkött, detta är kalvkött
2 msk smör
1½ tsk salt
1 krm peppar
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 lagerblad
2 dl vatten
2 dl rödvin

Sås:
6 dl vätska (sky + vatten)
2 msk kalvfond
2-3 msk vetemjöl
1 dl grädde
salt
peppar
2 msk vinbärsgelé



Gör så här:
Värm fettet i en gryta tills det slutar bubbla och är ljusbrunt.
Bryn köttet runt om.
Krydda med salt och peppar och lägg skalad, klyftad lök, krossade vitlöksklyftor samt lagerblad runt steken.
Späd bredvid köttet med ungeför hälften av vätskan.
Efterstek under lock på svag värme.
Späd under stekningen med resten av vätskan.
Ös steken några gånger med skyn.
Ungefärlig tid för efterstekning är ca 1,5 timmar.
Innertemperatur 60° C så är steken rosa, vid 70° C genomstek.
Tag upp steken och lägg den i aluminiumfolie för att vila.

Sås:
Sila och mät upp skyn, tillsätt vatten och fond.
Vispa ut mjölet med lite av vätskan till en slät redning.
Koka upp skyn, rör ner redningen och koka ca 5 minuter.
Tillsätt grädden och smaka av med salt, peppar och gelé.

Skär steken i tunna skivor.



Servera steken med såsen, hasselbackspotatis, pressgurka och gelé.


Kommentarer
Postat av: Jenny Svensson

Inte för att jag vill kalla mig specialist men du skär köttet åt fel håll.... Kolla in trådriktningen så ser du. ;)

2011-06-01 @ 14:24:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0