Lökpaj med sommarsallad

Louise skriver:

Igår kände vi för något vårgräscht efter all flötig mat som vi ätet på Sweden Rock... Det blev vegetariskt, rakt igenom... och gott!



Pajen
Ingredienser till skalet:
85 g kallt smör
ca 1 dl dinkelvetemjöl
ca 1 1/4 dl grahamsmjöl
1 nypa salt
1 äggula
1-2 msk kallt vatten

Fyllningen:
2 röda lökar
3 gula lökar
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
Olivolja
1 dl vitt vin
Färsk basilika
Färsk timjan
Salt
Peppar
200 g getost
10 stoltorkade tomater
2 ägg
2 dl grädde
3 tsk sambal oelek
Salt
Peppar
150 g riven grevéost

Gör så här:
Blanda ingredienserna till pajskalet, gärna i matberedare.
Tryck ut degen i en smord pajform.
Ställ i frysen ca 15 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Förgrädda pajskalet direkt från frysen i ca 4 minuter.

Strimla löken och purjolöken.
Hacka vitlöken.
Fräs i olivolja.
Salta och peppra samt tillsätt örter och vin.
Låt puttra en liten stund.
Skär getosten i skivor och lägg i botten på pajskalet.
Lägg på lökblandningen och lägg på tomaterna.
Blanda ägg, grädde, sambal, salt och peppar och häll det på pajen.
Strö över den rivna osten.
Grädda i 175°C ca 35 minuter.
Gör under tiden salladen och dressingen.

Salladen
Ingredienser:

1 påse blandsallad
1 påse ruccola
1 knippe rädisor
2 avokado
Saft av ½ citron
2 nektariner
1 knippe färsk grön sparris
Olivolja
Salt
Peppar

Gör så här:
Koka sparrisen några minuter.
Blanda sallad, skivade rädisor, skivad avokado (pressa citronen över avokadon så den inte blir brun), skivad nektarin och skivad sparris i en skål.
Häll på olja, salta och peppra.

Dressing
Ingredienser:
1 äggula
Saft av ½ citron
1 liten pressad vitlöksklyfta
Salt
Peppar
1 dl olivolja
1 tsk flytande honung
2 tsk balsamvinäger

Gör så här:
Rör ihop äggula med citronssaft, vitlök, salt och peppar.
Tillsätt olivoljan droppvis under omrörning.
Smaksätt med honung och balsamvinäger.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0