Lökpaj med sommarsallad
Louise skriver:
Igår kände vi för något vårgräscht efter all flötig mat som vi ätet på Sweden Rock... Det blev vegetariskt, rakt igenom... och gott!
Pajen
Ingredienser till skalet:
85 g kallt smör
ca 1 dl dinkelvetemjöl
ca 1 1/4 dl grahamsmjöl
1 nypa salt
1 äggula
1-2 msk kallt vatten
Fyllningen:
2 röda lökar
3 gula lökar
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
Olivolja
1 dl vitt vin
Färsk basilika
Färsk timjan
Salt
Peppar
200 g getost
10 stoltorkade tomater
2 ägg
2 dl grädde
3 tsk sambal oelek
Salt
Peppar
150 g riven grevéost
Gör så här:
Blanda ingredienserna till pajskalet, gärna i matberedare.
Tryck ut degen i en smord pajform.
Ställ i frysen ca 15 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Förgrädda pajskalet direkt från frysen i ca 4 minuter.
Strimla löken och purjolöken.
Hacka vitlöken.
Fräs i olivolja.
Salta och peppra samt tillsätt örter och vin.
Låt puttra en liten stund.
Skär getosten i skivor och lägg i botten på pajskalet.
Lägg på lökblandningen och lägg på tomaterna.
Blanda ägg, grädde, sambal, salt och peppar och häll det på pajen.
Strö över den rivna osten.
Grädda i 175°C ca 35 minuter.
Gör under tiden salladen och dressingen.
Salladen
Ingredienser:
1 påse blandsallad
1 påse ruccola
1 knippe rädisor
2 avokado
Saft av ½ citron
2 nektariner
1 knippe färsk grön sparris
Olivolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Koka sparrisen några minuter.
Blanda sallad, skivade rädisor, skivad avokado (pressa citronen över avokadon så den inte blir brun), skivad nektarin och skivad sparris i en skål.
Häll på olja, salta och peppra.
Dressing
Ingredienser:
1 äggula
Saft av ½ citron
1 liten pressad vitlöksklyfta
Salt
Peppar
1 dl olivolja
1 tsk flytande honung
2 tsk balsamvinäger
Gör så här:
Rör ihop äggula med citronssaft, vitlök, salt och peppar.
Tillsätt olivoljan droppvis under omrörning.
Smaksätt med honung och balsamvinäger.
Igår kände vi för något vårgräscht efter all flötig mat som vi ätet på Sweden Rock... Det blev vegetariskt, rakt igenom... och gott!
Pajen
Ingredienser till skalet:
85 g kallt smör
ca 1 dl dinkelvetemjöl
ca 1 1/4 dl grahamsmjöl
1 nypa salt
1 äggula
1-2 msk kallt vatten
Fyllningen:
2 röda lökar
3 gula lökar
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
Olivolja
1 dl vitt vin
Färsk basilika
Färsk timjan
Salt
Peppar
200 g getost
10 stoltorkade tomater
2 ägg
2 dl grädde
3 tsk sambal oelek
Salt
Peppar
150 g riven grevéost
Gör så här:
Blanda ingredienserna till pajskalet, gärna i matberedare.
Tryck ut degen i en smord pajform.
Ställ i frysen ca 15 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Förgrädda pajskalet direkt från frysen i ca 4 minuter.
Strimla löken och purjolöken.
Hacka vitlöken.
Fräs i olivolja.
Salta och peppra samt tillsätt örter och vin.
Låt puttra en liten stund.
Skär getosten i skivor och lägg i botten på pajskalet.
Lägg på lökblandningen och lägg på tomaterna.
Blanda ägg, grädde, sambal, salt och peppar och häll det på pajen.
Strö över den rivna osten.
Grädda i 175°C ca 35 minuter.
Gör under tiden salladen och dressingen.
Salladen
Ingredienser:
1 påse blandsallad
1 påse ruccola
1 knippe rädisor
2 avokado
Saft av ½ citron
2 nektariner
1 knippe färsk grön sparris
Olivolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Koka sparrisen några minuter.
Blanda sallad, skivade rädisor, skivad avokado (pressa citronen över avokadon så den inte blir brun), skivad nektarin och skivad sparris i en skål.
Häll på olja, salta och peppra.
Dressing
Ingredienser:
1 äggula
Saft av ½ citron
1 liten pressad vitlöksklyfta
Salt
Peppar
1 dl olivolja
1 tsk flytande honung
2 tsk balsamvinäger
Gör så här:
Rör ihop äggula med citronssaft, vitlök, salt och peppar.
Tillsätt olivoljan droppvis under omrörning.
Smaksätt med honung och balsamvinäger.
Kommentarer
Trackback