Kalljästa Frukostbullar
Elin skriver:
Det finns inte mycket som slår ett nybakt bröd med smältande smör på. Det skulle i så fall vara om man kombinerar det med en kopp nybryggt thé och en dagsfärsk morgontidning. Men vem orkar vänta på ett jäsande bröd i flera timmar när man vill ha frukost?
Räddningen stavas kalljäst bröd. Det är bara att röra ihop degen på kvällen, jäsa över natt i kylskåp och på morgonen tar det 20 minuter att få nygräddat bröd. Det är livskvalitet på hög nivå.
Ca 10-12 frallor
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 dl mjölk
1,5 msk honung
1,5 tsk salt
570 g vetemjöl ( special )
60 g rågsikt
1 msk linfrö ( kan uteslutas)
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt mjölk. Häll i salt, honung, linfrö och sist allt mjöl. Blanda snabbt ihop till en kladdig deg i en stor bunke. Pudra över mjöl och låt stå en halvtimme. Täck sedan bunken med plastfolie ochlåt jäsa i kylskåp över natten.
Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på mjölat bakbord. Forma degen till en 2 cm tjock rektangel och skär ut bitar. Lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl. Grädda ca 15-20 minuter.
Se även här eller här för mer kalljästa frallor
Det finns inte mycket som slår ett nybakt bröd med smältande smör på. Det skulle i så fall vara om man kombinerar det med en kopp nybryggt thé och en dagsfärsk morgontidning. Men vem orkar vänta på ett jäsande bröd i flera timmar när man vill ha frukost?
Räddningen stavas kalljäst bröd. Det är bara att röra ihop degen på kvällen, jäsa över natt i kylskåp och på morgonen tar det 20 minuter att få nygräddat bröd. Det är livskvalitet på hög nivå.
Ca 10-12 frallor
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 dl mjölk
1,5 msk honung
1,5 tsk salt
570 g vetemjöl ( special )
60 g rågsikt
1 msk linfrö ( kan uteslutas)
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt mjölk. Häll i salt, honung, linfrö och sist allt mjöl. Blanda snabbt ihop till en kladdig deg i en stor bunke. Pudra över mjöl och låt stå en halvtimme. Täck sedan bunken med plastfolie ochlåt jäsa i kylskåp över natten.
Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på mjölat bakbord. Forma degen till en 2 cm tjock rektangel och skär ut bitar. Lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl. Grädda ca 15-20 minuter.
Se även här eller här för mer kalljästa frallor
Kommentarer
Trackback