Pepparkaksdeg

Louise skriver:

Häromdagen gjorde jag en pepparkaksdeg för att syrran och jag skulle baka pepparkakshus på fredagskvällen... Det blev mycket deg, och vi hade vansinnigt kul!!!


Hela byn

Ugn 175°
Ingredienser:
150 g riktigt smör
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
2 msk malen kanel
2 msk malen ingefära
2 msk kryddnejlika
ca 17 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, vatten och kryddor och värm blandningen under omrörning tills sockret smält.
Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
Blanda mjöl och bikarbonat i en bunke och häll i den rumstempererade blandningen.
Rör samman till en slät men ganska lös deg. Täck degen väl och ställ i kylskåpet i minst 2 dagar.
Rita mallar och klipp ut dem.
Kavla ut degen tunnt på smörpapper på plåten och skär ut efter mallarna. Skär ut fönster och dörrar innan gräddning.
Grädda delarna i 8-10 minuter mitt i ugnen, hellre lite mer välgräddade än för lite gräddade.
Låt delarna svalna och sätt sedan ihop dem med smält socker. Akta fingrarna. Det är varmt!
Garnera sedan efter egen fantasi!!!

Ingredienser till kristyren:
Äggvita från 1 ägg
4 dl florsocker
ett par droppar ättikssprit

Gör så här:
Sikta ner florsocker i en skål, tillsätt äggvita och ättiskssprit och rör till en slät massa, det ska vara trögflytande. Gör en strut av bakplåtspapper, eller använd plastpåse och klipp ett litet hål. Lägg upp kristyren i småskålar och färga med karamellfärg. Det går åt mycket mer glasyr än vad man tror!!!

Använd godis du tycker passar och gillar. Vi har använt minimarsmallows, smarties och glaserade solrosfrön.

Av degen som blir över kan man baka pepparkakor...
Det blev mycket pepparkakor... Jag bakade i 2 timmar...




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0